Covorul intre arta si functionalitate

Covorul intre arta si functionalitateToata lumea iubeste sa isi scoata casa in evidenta si sa fie mandru de ea cand primeste musafiri. Unii prefera un asfect clasic si elegant, alti in schimb, vor sa afiseze o casa aranjata moderna dupa ultima moda.

Pentru a obtine look-ul dorit, majoritatea propritarilor de case si apartamente isi aleg covoare sau mocheta care sa se potriveasca cu designul locuintei si chiar sa il potenteze. Un aspect suta la suta contemporan poate fi obtinut cu ajutorul unor covoare moderne, asimetrice si interesante asezate strategic in anumite zone ale casei.

Problema este ca avem atat de multe optiuni, incat o alegere poate fi cu adevarat dificila. Acesta articol te va purta putin prin istoria covoarelor moderne, tocmai pentru a-ti arata importanta alegerii unui covor potrivti casei tale.

Ce imprimeu sa aiba? Sau poate este mai potrivit un covor intr-o culoare solida? Ce culoare se potriveste cu decorul? Sa asortam covorul cu camera sau sa obtinem un contrast binevenit?

Toate aceste intrebari pot fi chiar frustrante pentru o persoana care nu se pricepe foarte bine la design interior. De cele mai multe ori este indicat s aincepi cu mobila, si sa alegi covorul in functie de aceasta. O mobila intr-o culoare solida poate cere un model complicat la covoare pe cand una care are deja un imprimeu sofisticat, va solicita un covor simplu, intr-o singura culoare. Un aspect absolut modern poate fi obtinu prin combinarea mai multor covoare mai mici si aparent neasortate pentru a obtine un efect eclectic, chiar minimalist.

Unul dintre cei mai influenti artisti in istoria covoarelor moderne este William Morris. El a considerat covoarele mai degraba o forma de arta decat simple bucati de material care sa acopere podeaua. Adica dincolo de nivelul functional al acestora, Morris a considerat ca merita investit in reinnoirea interesului populatiei fata de confectionarea covoarelor traditionale, manuale. Arta de a face covoare manual pentru a le transforma un opere de arta unice a impanzit Europa la scurt timp dupa aceea si a devenit nu doar o moda, ci si o influenta puternica asupra industriei covoarelor.

Miscarea Art Nouveau extinsa asupra tuturor formelor de decoratie, a fost caracterizata prin designuri foarte stilizate, cursive, aproape fluide, linii curbe, si adesea motive floreale sau botanice incorporate in design. Aceasta miscare a fost punctul de pornire al artei moderne.

Parisul a devenit, dupa cum se stie, centrul avangardei artistice, promovand curente ca Fovismul, Cubismul, Suprarealismul si altele. In acea perioada a inceput ca in industria decoruruilor, inclusiv a covoarelor de orice fel sa se manifeste un curent numit Art Deco, care se remarca prin eleganta, functionalitate si ultra modernism.

Toate acestea curente artistice de mai sus aveau sa se regaseasca si pe covoare, pentru ca muanufacturierii acestora s-au inspirat mereu din sfera artistica a vremii. Astfel culorile violente si aprinse ale fovismului lui Gustave Moreau sau formele geometrice rupte de reasablate de catre cubistii lui Picasso s-au regasit imprimate pe covoarele inceputului de secol, si asezate in casele celor care vroiau sa fiu in ton cu ultimele tendinte.

Designul pur functional al mochetelor si covoarelor a aparut in Germania, la prima scoala de design industrial. Aceasta tinea o legatura stransa cu artisti celebrii ai vremii ca Vasily Kandisky sau Paul Klee. Astfel au inceput sa apara covoarele bicolore, in culori solide si contrastante, cu linii verticale su orizonatale.

Dupa Primul Razboi mondial, francezii in special, ajutati de tehnologia care deja permitea tesutul covoarelor in serie, s-au orientat catre covoare moderne de lux, cu designuri complicate, revennd la Art Deco si la imprimeurile sale complexe, dense si adesea geometrice. In Statele Unite, desi marile influente din Europa erau de fiecare data preluate cu mare interes, cetateanul de rand prefera un covor pur functional, geometric in arhitectura sa si mult mai simplu.

Americanii preferau ca mobila sa fie centrul atentiei unei case, nu covorul si astfel, acesta a devenit din obiect decorativ, obiect functional. Tot aici au inceput sa se dezvolte covoarele din materiale mult mai rezistente, mochetele care acopereau intreaga suprafata a casei, si cele care ofereau multa caldura si confort celui care paseste pe ele.

X