Fiecare material, asa cum este de asteptat, are avantajele si dezavantajele sale. Pentru a cumpara un covor trebuie sa ne informam si in legatura cu aceste aspecte. Cele mai valoroare dintre aceste materiale sunt, bineinteles, cele naturale.
Primul si cel mai comun material pentru covoarele orientale este lana. Se cresc oi in anumite zone ale lumii special pentru obtinerea celei mai bune lane, si pe langa faptul ca este moale si usor de prelucrat, aceasta este considerata si un material luxos datorita provenientei sale naturale. Lana are proprietati antiumezeala excelente si poate fi intinsa pana la peste 30 % din lungimea initiala, fara a se rupe. De asemenea, se poate si compresa extrem de mult. Este in general folosita pentru partea cea mai pufoasa si catifelata a covorului.
Un al doilea material natural folosit la confectionarea covoarelor este matasea. Aceasta nu se foloseste decat rar singura, de cele mai multe ori gasind-o in combinatie cu lana sau bumbacul. Matasea este mai rigida si mult mai greu de intretinut insa frumusetea sa naturala, slipirile de culoare si jocurile de umbre pe care le creaza pe covor, o fac un material indragit si cautat. Cu toate acestea, covoarele din matase sunt folosite mai degraba ca materiale decorative decat pentru a ne proteja picioarele de podeaua dura.
Poate va va suprinde acest lucru, dar matasea este mai degraba folosita la construirea fundatiei, alaturi de bumbac, datorita duritatii firelor si a faptului ca isi pastreaza usor forma initiala, odata intinse pe gherghef. Matasea este folosita in casul in care se vor executa noduri deosebit de delicate, pentru covoare mai comune folosindu-se bumbacul.